Home // Acties // Geen categorie // ‘Vette inzamelpunten in beeld’: kinderboerderij in Rotterdam

‘Vette inzamelpunten in beeld’: kinderboerderij in Rotterdam

25 september 2017

“We hebben een keer voorlichting gehad over dat mensen zich er eigenlijk helemaal niet bewust van zijn wat vet in de riolering veroorzaakt”, verteld Alisa Troost van kinderboerderij De Molenwei te Rotterdam. “Vloeibaar vet gaat heel makkelijk weg bij de gootsteen, maar in het riool  gaat het stollen.”

Bij de kinderboerderij zijn er veel educatieve programma’s, en het inzamelen van frituurvet paste daar goed bij. Behalve de bewustwording die voorop staat, is er ook een vergoeding voor het ingezamelde vet. De Molenwei legt samen met de andere zeven kinderboerderijen in Rotterdam dit geld bijeen zodat ze daar iets leuks van kunnen doen, zoals het maken van een nieuwe voorlichtingstentoonstelling. Mogelijk zelfs over het inzamelen van het vet en wat er daarna mee gebeurt. “Wat er van gemaakt wordt, want dat vinden de mensen ook weer interessant om te weten.”

Intussen zamelt De Molenwei nu al drie jaar vet in en heeft het hebben staan van de inzamelmeubel zelfs een sociaal aspect gekregen. Alisa: “Er zijn mensen die op deze manier een loopje naar de kinderboerderij hebben. Er is een bezoeker, ik schat dat hij 91 jaar oud is onderhand. Hij komt altijd van de buurvrouw en hemzelf het frituurvet brengen. Er zijn best veel eenzame mensen die op deze manier toch aanspraak met de rest van de buurt hebben. De kinderboerderij is daar bij uitstek geschikt voor. Je moet er weleens de tijd voor nemen. Maar ik vind dat dat er ook bij hoort.”