Menu

Blog: Wat te doen met oud frituurvet?

2 november 2023

Heb je je ooit afgevraagd wat je moet doen met het overgebleven frituurvet na een gezellige frituuravond? Je bent niet de enige. Veel mensen weten niet hoe ze op een milieuvriendelijke manier van hun gebruikte vet af kunnen komen. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen beschikbaar.

Frituurvet en olie recyclen is steeds makkelijker
Het recyclen van frituurvet en olie wordt steeds gemakkelijker. Er zijn inmiddels 2868 inleverpunten in Nederland waar je je gebruikte frituurvet en olie in kan leveren.

Voor de bewoners van Barendrecht, Albrandswaard en Rotterdam-Zuid is er nu een nog gemakkelijkere optie: Fattory. Dit initiatief maakt het nog eenvoudiger om je gebruikte frituurvet te recyclen, zonder dat je het zelf ergens hoeft in te leveren. Je kan je gewoon aanmelden via de website en het vet wordt gratis bij je thuis opgehaald, en dat allemaal met een milieuvriendelijke bakfiets.

Hoe werkt Fattory?
Inschrijven is heel simpel. Schrijf je gratis in via de website en je frituurvet en/of olie wordt op de aangegeven ophaaldag gratis thuis opgehaald. Het ingezamelde vet wordt vervolgens door Quatra verwerkt. Zo draag je bij aan een circulaire economie en bescherm je het milieu.

De impact
Tot slot nog wat achtergrondinformatie. Frituurvet en -olie die in de gootsteen of het toilet worden gegoten, kunnen leiden tot ernstige verstoppingen in het rioolstelsel. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan ook leiden tot hoge kosten voor het schoonmaken van de riolering. Ook het weggooien bij het restafval is zonde. Want, wist je dat uit 1 liter frituurvet ongeveer 1 liter biodiesel kan worden geproduceerd?