Menu

Makkelijker recyclen met nieuwe zoekfunctie voor vetinzamelpunten

9 december 2021

Zoetermeer, 9 december 2021 – De website van de campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’ heeft een nieuwe zoekfunctie die het nog makkelijker maakt om gebruikt frituurvet in te zamelen. In Nederland zijn er meer dan 2500 locaties waar frituurvet of olie die door consumenten is gebruikt, ingezameld wordt. ‘Nederland is een van de weinige landen in Europa dat een groot netwerk van vetinzamelpunten heeft’, zegt Frans Claassen, directeur van MVO – de ketenorganisatie van oliën en vetten. ‘Dankzij de nieuwe zoekfunctie op de website kunnen consumenten nog makkelijker gebruik maken van de inzamelpunten en een bijdrage leveren aan een groene samenleving’.

Inzamelen heeft alleen maar voordelen
Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt MVO extra aandacht voor de campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’. In de decembermaand gebruiken Nederlandse huishoudens veel olie voor het bakken van oliebollen, gourmetten en frituren. ‘Weggooien moeten we voorkomen’, zegt Frans Claassen, ‘want vet en olie zijn waardevolle grondstoffen die kunnen worden hergebruikt’. Zo kan er biobrandstof worden gemaakt van gebruikt frituurvet. Bovendien scheelt het voor waterschappen en gemeenten een hoop verstoppingen in het riool: ‘wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit’.

Meer inzamelpunten, meer recyclen
Kinderboerderijen, supermarkten of verenigingen kunnen heel makkelijk inzamelpunt worden. Speciale inzamelbedrijven brengen en halen inzamelcontainers bij deze locaties. ‘Hoe meer inzamelpunten, hoe makkelijker het voor iedereen wordt om gebruikt frituurvet te recyclen’, aldus Frans Claassen. Ook zorgt het inzamelen van gebruikte vetten voor extra inkomsten voor scholen en sportverenigingen. Claassen: ‘Het inzamelen van gebruikte vetten heeft alleen maar voordelen. We moedigen scholen, supermarkten en verenigingen aan om mee te doen aan onze campagne’. Scholen, supermarkten of sportverenigingen kunnen zich aanmelden via de website van de campagne.