Menu

Zuid-Holland koploper met inzamelpunten voor gebruikt frituurvet

6 december 2022

Zoetermeer, 8 december 2022- Zuid-Holland is de Nederlandse provincie met de meeste inzamellocaties voor gebruikt frituurvet. Dit blijkt uit de cijfers van de campagne ‘Frituurvet Recycle Het’. De campagne stimuleert het recyclen van gebruikt frituurvet. Na Zuid-Holland volgen Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Limburg.

Meer inzamellocaties nodig

‘Het is belangrijk dat er steeds meer locaties komen voor de inzameling van gebruikt frituurvet en -olie. Hiermee wordt het voor mensen makkelijker om hun gebruikte frituurvet te recyclen’, benadrukt Frans Claassen, directeur van MVO-de ketenorganisatie voor oliën en vetten. Sinds 2010 werkt MVO samen met verschillende partijen zoals de waterschappen en gemeenten aan de campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’. Om de actualiteit van de inzamelpunten te garanderen heeft MVO in 2022 het overgrote deel van de inzamelpunten actief benaderd. ‘De lijst is dus bijgewerkt. Maar mocht uw inzamelpunt er nog niet opstaan, laat het ons weten! Samen zorgen we voor het inzamelen van zoveel mogelijk gebruikt frituurvet of -olie’.

Veel frituurvet in Nederland

In 2021 werd in Nederland meer dan 17 miljoen liter frituurvet verkocht. Het grootste deel daarvan gebruiken Nederlandse huishoudens in de decembermaand voor het bakken van oliebollen, gourmetten en frituren. Ook is de verwachting dat voetballiefhebbers vaker de frituurpan aan hebben staan tijdens het WK voetbal. Helaas wordt nog niet al het gebruikte frituurvet gerecycled. ‘Dit is zonde want we kunnen gebruikt frituurvet een tweede leven geven door er bijvoorbeeld biobrandstof van te maken’, zegt Frans Claassen.

Frituurvet: niet in het riool

Het inzamelen van gebruikt frituurvet heeft alleen maar voordelen. Ook verdienen sportverenigingen, scouting en kinderboerderijen extra inkomsten als ze inzamelpunt worden. Inzameling draagt ook bij aan schoon water. ‘Oud frituurvet moet je dus apart inzamelen. Gooi het zeker niet in het riool. Dat zorgt op den duur voor verstoppingen in jouw riolering. Daar heb jij dus last van en het kost de waterschappen tijd en geld om dit op te lossen’.

Gebruik je frituurvet? Recycle Het!

‘We moedigen iedereen aan om mee te doen aan onze campagne. Gebruik je frituurvet? Recycle het!’. Locaties kunnen een inzamelpunt worden door zich aan te melden via de website van de campagne. Consumenten kunnen via de website een inzamellocatie in hun gemeente vinden.