Menu

‘Vette inzamelpunten in beeld:’ Supermarkt Zwanenburg

14 december 2017

De Albert Heijn in Zwanenburg zamelt al zo’n tien jaar frituurvet in, nog ver voor de tijd van de huidige manager Thijs Berkvens. Hij heeft wel meegekregen dat ze destijds gestart zijn met het inzamelen van frituurvet doordat er vraag naar was vanuit de klanten, maar de details weet hij niet. Gelukkig zitten er in de kantine twee dames die al langer hier werken en hier en daar aanvullingen kunnen geven terwijl ze vrolijk mee kletsen en koffie drinken.

De vergoeding die ze krijgen voor het verzamelde frituurvet wordt het hele jaar opgespaard om dan in december aan een goed doel te geven. Dat is telkens een andere stichting. Zo was er een keer een organisatie die in het buitenland zorgde voor zwerfhonden en afgekeurde dieren. Dit jaar gaat het naar de voedselbank. Al eerder wilde Thijs vanuit Albert Heijn een donatie doen aan de voedselbank in de vorm van voedselpakketten, maar dit was helaas niet mogelijk. “Dan worden andere mensen benadeeld werd mij verteld, dus nu geven we gewoon een bedrag en dan kunnen ze er zelf mee doen wat ze willen.”

Een fijne verandering is dat de inzamelcontainer tegenwoordig buiten staat. Toen Thijs net begon als supermarktmanager was dat één van de eerste dingen die hij deed. Voorheen stond de container binnen bij de flessenautomaat, zodat mensen in één keer hun in te leveren goederen kwijt konden. Een mooi idee, maar in de praktijk bleek het neerzetten van een container binnen toch niet ideaal. Daarom werd deze verplaatst naar buiten, waar hij nu al jaren staat.